Zijn heteluchtfriteuses schadelijk voor uw gezondheid?

Niet alleen loopt het frituren aan de lucht nog steeds het risico acrylamiden te creëren, maar polycyclische aromatische koolwaterstoffen en heterocyclische aminen kunnen het gevolg zijn van alle koken op hoog vuur met vlees. Deze verbindingen hebben associaties met het risico op kanker, volgens het National Cancer Institute. Heteluchtfriteuses zijn een relatief nieuw apparaat dat is ontworpen als alternatief voor conventioneel frituren. Er zijn een paar manieren waarop frituren in de lucht de voedingswaarde van voedsel kan beïnvloeden en uw risico op kanker kan beïnvloeden.

Heteluchtfriteuses gebruiken minder olie, waardoor het niet nodig is om olie op te warmen en kan invloed hebben op de hoeveelheid acrylamidechemicaliën die worden geclassificeerd als kankerverwekkende stoffen van groep 2A die worden geproduceerd. Behalve dat het hoger is in vet en calorieën, kan frituurvoedsel potentieel gevaarlijke verbindingen creëren zoals acrylamide. De belangrijkste reden waarom mensen dol zijn op frituren in de lucht, is dat het, vergeleken met frituren, de algehele calorie-inname aanzienlijk vermindert. In feite, zegt Cucuzza, verminderen de meeste mensen hun calorie-inname gemiddeld met 70 tot 80% bij het gebruik van heteluchtfriteuses.

Richards voegt eraan toe dat wat 'op het voedsel wordt geplaatst nadat het is bereid, nog steeds het vet, suiker en schadelijke voedingsstoffen van het voedsel kan verhogen. Het is een mythe dat heteluchtfriteuses alle voedingsmiddelen gezond maken. Volgens de meeste maatregelen is frituren aan de lucht gezonder dan frituren in olie. Het vermindert calorieën met 70% tot 80% en bevat veel minder vet.

Betekent dit dat koken met een heteluchtfriteuse van nature gezonder is? Dat hangt ervan af. Als we kijken naar het gebruik van een heteluchtfriteuse of friteuse om te koken, lijkt het erop dat een heteluchtfriteuse enkele voordelen kan hebben bij het bereiden van gefrituurd voedsel in een kankerpreventiedieet. Het is mogelijk om voor sommige voedingsmiddelen een heteluchtfriteuse te gebruiken zonder enige olie te gebruiken, maar de meeste recepten voor heteluchtfriteuse vereisen nog steeds het gebruik van olie, net aanzienlijk minder dan een frituurpan of je koekenpan. Heteluchtfriteuses gebruiken convectieverwarming om uw voedsel te bakken - met andere woorden, hete lucht die in de friteuse draait.

In fastfoodbedrijven, maar ook thuis, wordt olie in een friteuse vaak hergebruikt om de kosten te verlagen. Aangezien heteluchtfriteuses langere kooktijden nodig hebben dan friteuses, was er enige bezorgdheid dat het acrylamidegehalte van het voedsel hoger zou zijn in gekookte producten met heteluchtfriteuse. Als u regelmatig gefrituurd voedsel consumeert en gewoon uw frituurpan wilt vervangen door een gezondere optie, dan is een heteluchtfriteuse zeker de juiste keuze. Maar toch betekent dit niet noodzakelijk dat het voedsel dat in een heteluchtfriteuse wordt gekookt altijd gezonder zal zijn.

Een van de grootste nadelen van heteluchtfriteuses is dat ze paradoxaal genoeg kunnen voorkomen dat mensen oliën consumeren die goed zijn voor de gezondheid, vooral olijfolie. Het is ook belangrijk om ventilatie in gedachten te houden bij het gebruik van een heteluchtfriteuse om te voorkomen dat de lucht in uw huis wordt vervuild met dampen die uit de machine kunnen komen. Maar koken deze relatief betaalbare keukenapparatuur voedsel op een gezondere manier dan traditionele friteuses? Hier is mijn kijk op hun gezondheidsvoordelen, plus enkele tips om er een te gebruiken. Naarmate er meer vraag werd naar heteluchtfriteuses, kwamen honderden bedrijven uit met goedkopere machines van lagere kwaliteit gemaakt van schadelijke materialen zoals PTFE, plastic buitenkant en andere met chemicaliën beladen materialen die gezondheidsrisico's en blootstelling aan giftige stoffen met zich meebrengen bij gebruik.

De hoge temperaturen die worden gebruikt om vis in een heteluchtfriteuse te koken, worden geassocieerd met de vorming van cholesteroloxidatieproducten (COP's). Hoewel dit van enige zorg is, bleek dat het toevoegen van een mengsel van kruiden aan de vis voordat deze werd gekookt (een combinatie van peterselie en bieslook was de beste) de productie van COP's tijdens het frituren in de lucht aanzienlijk verminderde. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een heteluchtfriteuse een verbinding die bekend staat als acrylamide tot 90% vermindert, vergeleken met frituren met diep vet.