Zijn heteluchtfriteuses het waard?

De resultaten zijn veel beter dan frituren in de oven en je keuken blijft koel. Gezien de grootte van de heteluchtfriteuse neemt hij ongeveer evenveel ruimte in beslag als een broodroosteroven, zo niet meer en zijn relatief beperkte capaciteit, is het moeilijk te suggereren dat elke keuken een heteluchtfriteuse nodig heeft. U kunt alles doen wat een heteluchtfriteuse doet met minimale apparatuur en een normaal thuisbereik, vooral gezien de hoeveelheid opslagruimte die nodig is voor zelfs een kleinere, nog steeds omvangrijke heteluchtfriteuse. Wat maakt heteluchtfriteuses uniek? Het antwoord zou kunnen zijn: Niets, echt.

Heteluchtfriteuses zijn convectieovens in een emmer, wat betekent dat ze net als een gewone oven een verwarmingselement hebben en net als een iets mooiere oven met convectiefunctie een ventilator hebben die de hete lucht circuleert, waardoor de temperatuur consistent blijft in het hele kookgebied. Dankzij sneller dan een normale warmteoverdrachtsmogelijkheden van de oven van die snel circulerende lucht, kunnen convectieovens de kooktijd van sommige voedingsmiddelen verkorten, waardoor ze mogelijk een knapperige buitenkant krijgen die merkbewuste marketeers lijken te beschouwen als vergelijkbaar met gefrituurd voedsel. Een heteluchtfriteuse is sneller dan koken in de oven. Vanwege de snellere kooktijd en het kleinere formaat van een heteluchtfriteuse in vergelijking met uw oven, is hij energiezuiniger.

Dit betekent dat het een milieuvriendelijkere kookoptie is en een optie die u op de (zeer) lange termijn (wat) geld bespaart. Noten roosteren ook goed in de heteluchtfriteuse, zonder het constante roeren en schudden dat nodig is om te voorkomen dat ze verbranden in een kookplaatpan en in veel minder tijd dan in een conventionele oven. De bovenste kleine heteluchtfriteuse die ik heb getest, was de Philips Essential (opent in een nieuw tabblad) die een bescheiden voetafdruk en lichtgewicht ontwerp had, maar aan de andere kant van de schaal doet Philips ook een extra grote heteluchtfriteuse die geschikt is voor een hele kip en genoeg frietjes kookt voor een gezin van zes. Ik ontdekte dat de deksels van de heteluchtfriteuse uitzonderlijk goed werken, hoewel ze geen grote kookcapaciteit hebben.

Maar om echt een idee te krijgen van wat het wel en niet kan doen, raadpleegde ik een paar kookboeken met heteluchtfriteur-specifieke recepten zoals Air Fry Every Day en Skinnytaste One and Done voor andere opties buiten het vriesgangpad. En zelfs sommige erkende fans van heteluchtfriteuse geven toe dat de smaak en textuur van luchtgefrituurd voedsel niet precies zijn zoals je zou krijgen met acht centimeter olie en een metalen mand, maar velen zijn bereid dat kleine compromis te sluiten voor de voordelen van relatief gezonder eten en gemakkelijker, minder rommelig koken. Voordat ik ingaan op de voor- en nadelen van heteluchtfriteuses, is het belangrijk om de basisprincipes van hoe ze werken te begrijpen. Maar als je tijdens de feestdagen vastzit aan ideeën en niet meer kalkoensandwiches en vleeswaren kunt uitstaan, hebben we heel veel verschillende recepten voor heteluchtfriteuses die je kunt proberen.

Een vriendin had me verteld hoe mooie kleine blokjes zoete aardappel in de heteluchtfriteuse worden met slechts een scheutje olijfolie en ze had gelijk. Als u bijvoorbeeld kippenvleugels maakt met een teriyaki-glazuur, moet u op een gegeven moment de mand en de luchtbraadpan schoonmaken, anders wordt het glazuur rokerig en brandt. De meeste modellen heteluchtfriteuse gebruiken teflon of een vergelijkbare antiaanbaklaag, omdat gemak en gemak van schoonmaken hete verkoopargumenten zijn. De spuds waren goed, maar dat was meer een zure room, cheddar en bieslook dan een heteluchtfriteuse.

Weinstein raadde deze heteluchtfriteuse van Philips aan, en hoewel hij het forse prijskaartje erkende, merkte hij ook op dat hij is gebouwd om lang mee te gaan. Het boek heeft een recept voor donutgaten van appelcider dat zo goed is en voor mij was het het enige recept dat mijn mening over de heteluchtfriteuse het meest veranderde. De Instant Vortex Plus 10-Quart Air Fryer is een heteluchtfriteuse in convectieovenstijl met twee rekken om de kookruimte te maximaliseren.