Zijn heteluchtfriteuses gezond?

Volgens de meeste maatregelen is frituren aan de lucht gezonder dan frituren in olie. Het vermindert calorieën met 70% tot 80% en bevat veel minder vet. Deze kookmethode kan ook enkele van de andere schadelijke effecten van frituren met olie verminderen. Een ander voordeel van Air Fryers is dat ze calorieën verminderen, omdat ze aanzienlijk minder olie nodig hebben.

Gebakken voedsel in de lucht heeft bijvoorbeeld slechts één theelepel olie nodig, wat slechts 40 calorieën toevoegt. Daarentegen voegt slechts één eetlepel olie die tijdens het frituren in voedsel wordt opgenomen ongeveer 120 calorieën toe. Daarom kan het ruilen van gefrituurd voedsel voor gefrituurd voedsel helpen bij gewichtsbeheersing. Als je je af en toe graag wilt blijven overgeven aan gefrituurd voedsel, dan is een heteluchtfriteuse de gezondere manier om dat te doen.

Hoewel frituren aan de lucht gezonder kan zijn dan frituren, zijn schadelijke chemicaliën nog steeds aanwezig op lagere niveaus in luchtgefrituurd voedsel. Bovendien hebben heteluchtfriteuses langer nodig om voedsel te koken en produceren ze een iets andere smaak en textuur in vergelijking met frituren. Of frituren aan de lucht gezond is, hangt af van het voedsel dat wordt gekookt. Frietjes gemaakt in een heteluchtfriteuse zullen bijvoorbeeld minder gezond zijn dan broccoli.

Hetzelfde voorbeeld geldt voor de meeste vormen van koken, en frituren aan de lucht is geen uitzondering. Niet alleen loopt het frituren aan de lucht nog steeds het risico acrylamiden te creëren, maar polycyclische aromatische koolwaterstoffen en heterocyclische aminen kunnen het gevolg zijn van alle koken op hoog vuur met vlees. In één onderzoek had het koken van frites gekookt met een heteluchtfriteuse 75% minder vet dan die gekookt door frituren. Om eerlijk te zijn, een heteluchtfriteuse simuleert niet perfect de textuur van frites gekookt in een vat heet vet.

Je krijgt elke dag met smaak gevulde maaltijden, van een eenvoudige stoofpot tot een meerlagige maaltijd van gestoomde groenten en gebakken vis, maar kunt ook de vreemde luchtgebakken knapperige kip en chips erin gooien voor een traktavond. Luchtfrituren vermindert de hoeveelheid olie die in voedsel wordt opgenomen aanzienlijk in vergelijking met frituren. Veel van de voedingsmiddelen die in een heteluchtfriteuse worden bereid (bijvoorbeeld frites en ander verwerkt voedsel) zijn niet de gezondste keuzes om het risico op kanker of andere chronische ziekten te verlagen. Hoewel veiligheidsmaatregelen zeker nog steeds nodig zijn bij het frituren aan de lucht, is de verminderde behoefte aan olie een voordeel.

Onderzoekers hebben een paar andere gezondheidsproblemen naar voren gebracht die al dan niet van invloed zijn op de rol van heteluchtfriteuses als het gaat om het risico op kanker. Vergeet echter niet dat veel heteluchtfriteuses ook de mogelijkheid hebben om te braden of te bakken, dus zijn vaak zelf veelzijdige keuzes. Gelukkig, zoals eerder opgemerkt, maken heteluchtfriteuses het gebruik van veel minder olie mogelijk en verminderen ze de noodzaak om eerder gebruikte olie opnieuw op te warmen. Hoewel veel recepten voor gefrituurde gerechten tot 3 kopjes (750 ml) olie vereisen, heeft luchtgefrituurd voedsel slechts ongeveer 1 eetlepel (15 ml) nodig.

Omdat heteluchtfriteuses een fractie van de olie nodig hebben die friteuses nodig hebben, kunnen mensen een gezondere maaltijd krijgen met vergelijkbare smaken en texturen. De heteluchtfriteuse is echter geen gratis pas om onbeperkte hoeveelheden calorierijke voedingsmiddelen te eten, alleen omdat het beter is dan frituren. De heteluchtfriteuse bevat een bakmand waarmee voedsel kan worden opgehangen en van alle kanten toegankelijk is om te verwarmen, geweldig om dingen lekker knapperig te maken. Heteluchtfriteuses zijn misschien beter voor je dan friteuses, maar ze zijn maar zo gezond als het voedsel dat je erin stopt.

Bovendien vormt frituren een veiligheidsrisico met betrekking tot het morsen van hete olie of zelfs het vangen van brand, wat geen probleem is bij het gebruik van een heteluchtfriteuse.