Waarom is heteluchtfriteuse gezond?

Volgens de meeste maatregelen is frituren aan de lucht gezonder dan frituren in olie. Het vermindert calorieën met 70% tot 80% en bevat veel minder vet. Deze kookmethode kan ook enkele van de andere schadelijke effecten van frituren met olie verminderen. Een ander voordeel van Air Fryers is dat ze calorieën verminderen, omdat ze aanzienlijk minder olie nodig hebben.

Gebakken voedsel in de lucht heeft bijvoorbeeld slechts één theelepel olie nodig, wat slechts 40 calorieën toevoegt. Daarentegen voegt slechts één eetlepel olie die tijdens het frituren in voedsel wordt opgenomen ongeveer 120 calorieën toe. Daarom kan het ruilen van gefrituurd voedsel voor gefrituurd voedsel helpen bij gewichtsbeheersing. Hoewel frituren aan de lucht gezonder kan zijn dan frituren, zijn schadelijke chemicaliën nog steeds aanwezig op lagere niveaus in luchtgefrituurd voedsel.

Bovendien hebben heteluchtfriteuses langer nodig om voedsel te koken en produceren ze een iets andere smaak en textuur in vergelijking met frituren. Acrylamide is een bekend kankerverwekkende stof, dus het verlagen van de niveaus is altijd een gezondere optie. Bij het vergelijken van de heteluchtfriteuse met de oven is het antwoord minder duidelijk, maar is waarschijnlijk dat het er niet echt toe doet. Voedingsrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, vette vis en mager vlees zijn over het algemeen net zo voedzaam in de heteluchtfriteuse als de oven.

Hoewel heteluchtfriteuses warm worden, bestaat er geen risico op morsen, spatten of per ongeluk hete olie aanraken. Ten slotte zijn de meeste heteluchtfriteuses vrij eenvoudig schoon te maken en hebben verschillende hulpstukken die vaatwasmachinebestendig zijn. Het toevoegen van vloeistof aan een heteluchtfriteuse kan resulteren in drassig voedsel en een puinhoop op de bodem van het apparaat. Hoewel de kans bestaat dat de hoge warmtestanden in de heteluchtfriteuse deze processen kunnen versnellen, is er meer onderzoek nodig om dit effect te bepalen.

Als je je af en toe graag wilt blijven overgeven aan gefrituurd voedsel, dan is een heteluchtfriteuse de gezondere manier om dat te doen. Er zijn ook verschillende „combo-eenheden” die de functionaliteit van de heteluchtfriteuse combineren met broodroosterovens of elektrische snelkookpannen om ruimte in uw keuken te besparen. Hoewel frituren aan de lucht zelf een gezondere kookmethode is omdat er niet veel olie voor nodig is (indien aanwezig), zijn er tal van ongezond voedsel dat in de heteluchtfriteuse kan worden bereid, zelfs als ze minder vet en calorieën bevatten dan hun gefrituurde tegenhangers. Heteluchtfriteuses circuleren hete lucht rond het voedsel, terwijl ovens warmte op het voedsel richten vanuit ten minste één richting, soms twee.

Vanwege hun kleinere afmetingen kunnen heteluchtfriteuses sneller heet worden, waardoor zowel de kooktijd als de behoefte aan kookmiddelen, zoals olie, wordt verkort. We haten het om degenen te zijn die het zeggen, maar alleen omdat je frites aan de lucht frites, maakt ze niet zo gezond als gebakken aardappel. In plaats van in hete olie te worden geplaatst, wordt het voedsel echter blootgesteld aan zeer hete, circulerende lucht - vergelijkbaar met de heteluchtoven. Om eerlijk te zijn, een heteluchtfriteuse simuleert niet perfect de textuur van frites gekookt in een vat heet vet.

Vergeet echter niet dat veel heteluchtfriteuses ook de mogelijkheid hebben om te braden of te bakken, dus zijn vaak zelf veelzijdige keuzes.